Home / Desteapta-te Romane!! / Cei care cred in schimbare / Salvarea României – schimbarea mentalității

Salvarea României – schimbarea mentalității

Chiar dacă vrem să recunoaștem sau nu, problema majoră a României acestor ani este mentalitatea poporului român, grav afectat de schimbarile si mutatiile valorice produse, cat si de atitudinea si actiunile guvernantilor.

Ei au „reușit” din pacate sa implementeze in subconstientul cetateanului roman lipsa lor de viziune si de principii cat si superficialitatea si dezinteresul, toate ducand spre o profunzime de suprafata care degradeaza treptat mediul economic si socio-cultural pana aproape de disolutie. Oamenii de afaceri, animatorii culturali sau politici, toti sunt constienti de acesta situatie limita a intregului ansamblu de sisteme care luate impreuna ar trebui sa formeze o tara unitara si puternica, Romania.

Cauza si efect.

Cand discutam despre cauzalitate, ajungem sa constientizam complexitatea acestei probleme care atinge toate ramurile de activitate si care interconecteaza totul, pentru ca traim intr-o civilizatie a cauzei si efectului, pentru ca credem – sau ar trebui sa credem, intr-o lume cu sens evolutiv, cu tel

E imperios necesar sa intelegem ca mentalitatea tipic romaneasca a momentului este un efect al comportamentului si conduitei politicienilor, aceste personaje false si interesate doar de profit, care ar trebui sa fie formatori de opinie, ar trebui sa fie modele, cu vieti publice si personale care sa serveasca drept exemple demne de urmat de catre generatia tanara, si asa destul de confuza si indepartata de orice tip de valori constructive. Acesti asa-zisi leaderi, cu actiunile lor incoerente si defetiste, au deviat cursul societatii romanesti moderne si l-au erodat pana in punctul in care nu mai putem vorbi despre evolutie, si asistam la un fel de primitivizare a constiintei colective. Rezultatul pana acum pare a fi un adevarat genocid intelectual, care produce indivizi umani plati, blazati si fara initiative, lipsiti de constienta posibilitatilor reale pe care viata poate sa le ofere. O societate care produce mentalitati de invinsi. Trebuie identificate si constientizate cauzele acestui fenomen, pana atunci, nu se va intampla nimic pozitiv.

Un alt efect al acestei decerebrari masive este pozitionarea Romaniei la capatul de jos al clasamentului tarilor europene, facut dupa nivelul de trai. Cum o tara bogata si de o incredibila biodiversitate, cu zone turistice extraordinare si mari orase cat se poate de vii poate sa ajunga, in conditiile in care globalizarea netezeste totusi asperitatile diferentelor dintre clase si sisteme sociale, cum este posibil, intrebam noi, ca tara noastra sa fie aproape ultima in – de fapt – orice clasament? Asistam la o profunda diferentiere intre cele doua principale tipuri de mentalitate existente acum in interiorul societatii romanesti – una a generatiilor educate de sistemul comunist, iar cealalta, depasita de regulile unui capitalism violent si aparent lipsit de orice morala. Sa vedem prin ce se caracterizeaza aceste doua generatii, cauze ale mentalitatii romanesti existente la ora actuala.

Generatia tributara modelului social si economic de tip sovietic este mutilata mult prea grav ca sa poata accepta conceptul central al prezentului, si acest concept se numeste schimbare. Un sistem care incerca sa se autoadministreze si care desfiinta individualismul si initiativele private, iar pe intelectuali ii asasina pentru vina culturala de a fi diferiti si de a intelege, a produs indivizi refractari la cultura, lipsiti de curaj si suferind de o totala neintelegere a sensului conceptelor de libertate, liber-arbitru, si aici lista ar putea continua la nesfarsit. Generatii de sacrificiu, tinuti intr-un fel de animalitate si constransi la uniformizare si egalitarism, ce puteau ei sa faca altceva decat sa spere ca intr-o zi totul se va schimba? Insa isi doreau asta fara sa inteleaga cu adevarat ce este schimbarea. Si intr-o zi, aceasta mutatie atat de asteptata s-a produs.

Dupa anii 90, au aparut generatiile care astazi reprezinta viitorul Romaniei. Copii dezorientati, crescand alaturi de parintii lor intr-un sistem care parea total imprevizibil, ca sa sombreze in esecul coruptiei  noilor imbogatiti, nu au facut altceva decat sa schimbe profunda intelegere gresita a inaintasilor cu ceea ce numeam mai sus profunzime de suprafata. Astazi, cand orice informatie este la doua click-uri distanta, intrebarea care trebuie pusa este – de ce nu se intampla inca nimic pozitiv, nimic care sa aduca Romania mai aproape de exercitarea potentialitatilor sale imense?

Orice sistem socio-politic genereaza frustrari, insa ele trebuie intelese si asumate, ca sa poata fi depasite.

Observam cum in ultimele doua decade s-a produs o miscare generala in opinia publica de condamnare a comunismului si crimelor lui, in discutii care au fost reluate si reformulate la nesfarsit, dar care este oare lectia continuta aici? Si cum poate fi ea asumata si inteleasa pentru a duce la o noua concluzie care sa fie punct de plecare pentru etapa urmatoare? Acum asistam la o confuzie generala, in care valorile sunt nesigure si instabile, in care oamenii au ajuns sa regrete epoca trecuta, care pentru ei parea una sigura si fara mari schimbari, pentru ca iata consecinta mentalitatilor acestora – teama de schimbare. Iar cum schimbare inseamna progres, si progresul este conditia oricarei evolutii ascensionale, putem vedea ce nu functioneaza in acest sistem cauzal in care traim si pe care trebuie sa il modificam cu orice pret

Locul in care sa dezvoltam toate aceste temenu este aici, noi incercam doar sa aratam ca mentalitatea aceasta produsa de imbinarea conflictuala intre generatiile de sacrificiu si cele de tranzit este cea care trebuie modificata pentru ca societatea romaneasca sa renasca si sa isi ocupe locul potrivit in lume si in istorie.

Sa criticam neadaptatii, indiferent de generatia din care fac parte nu este corect, ei sunt oameni ca si noi, oameni cinstiti care vor sa munceasca si vor sa castige in mod onest pentru a cladi o liniste materiala si un echilibru pentru copiii lor. Acesti oameni, privati acum chiar de strictul necesar, sunt demoralizati si se simt pierduti, iar acesta este efectul lipsei totale de sprijin din partea sistemului in care traiesc considerand ca nu au nici un cuvant de spus care sa il influenteze sau sa il schimbe. Ei ar fi trebuit educati, fara sa li se ceara sa invete din mers ce inseamna democratie, aceasta tiranie a majoritatii.

Reconversia profesionala.

Indivizii umani formati de sistemul sovietic nu vor intelege niciodata ca daca, de exemplu, meseria de lacatus-mecanic nu mai are cautare pe piata fortelor de munca, singura solutie ar fi reconversia profesionala. Consecinta acestei neintelegeri este ca vedem oameni disperati care demonstreaza scandand pe strazi ca vor sa munceasca nu sa cerseasca, si care sustin pana in panzele albe ca ei vor un loc de munca pe care nu il gasesc. Din nou este vorba de cauza-efect, din nou este vorba de mentalitate. Pentru aceste reconversii profesionale se pot obtine fonduri europene, de altfel aceste cursuri exista deja, dar efectul lor se lasa asteptat, pentru ca cei care  participa la ele au prea putina incredere in rezultatul acestor reconversii. Cati dintre cei care au participat si-au gasit cu adevarat un job in urma acestor cursuri, si cati au ramas prizonierii sistemului care nu ii pregateste pentru situatiile reale pe care le vor intampina in viata de zi cu zi?

Deocamdata, scopul acestor reconversii profesionale este accesarea de fonduri europene din care organizatorii isi iau partea leului, fara ca macar sa mimeze preocuparea pentru viitorul celor care participa, disperati ca nu au un loc de munca care sa ii ajute sa isi imbunatateasca nivelul de trai.

Acesta a fost doar un exemplu, veti mai gasi multe asemenea exemple pe site-ul nostru, toate cu acelasi scop, de a arata ca putem deveni constienti de noi insine, si ca putem avea rezultate constructive in orice domeniu de activitate, dar ca pentru a face asta trebuie sa avem curaj, trebuie sa ne schimbam mentalitatea de invinsi de care suferim, in timp ce in jurul nostru lumea pare din ce in ce mai inspaimantatoare, boomul informatic si mediatic sufocandu-ne si lasandu-ne prada celei mai mari greseli pe care o putem face – aceea de a ne crede neputinciosi.

Printr-o organizare eficienta, cu participarea reala a tuturor factorilor, de la individ la sistemul de guvernare, se pot obtine rezultate spectaculoase. Pe linia exemplului de mai sus, dupa reconversia profesionala, cursantul isi poate gasi un loc de munca, si sistemul nu ar avea decat de castigat. Dar pentru a face asta, trebuie cu totii sa imbratisam schimbarea, trebuie sa intelegem ca poti sa gandesti altfel si ca totul este posibil, iar pe cei in cautare de solutii ii rugam sa ne scrie un mail si noi vom vedea ce este de facut. Pentru ca impreuna, este mereu ceva de facut pentru a obtine rezultate reale si de durata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top