Home / Desteapta-te Romane!! / Cei care au crezut in schimbare / Romania – lucruri minunate realizate de oameni minunati

Romania – lucruri minunate realizate de oameni minunati

Romania este o tara cu potential enorm. O tara ai caror locuitori, in numar de 21 de milioane, pot cuceri noi frontiere prin intelectul lor si prin puterea lor de munca. Paradoxal este faptul ca vecinii nostri europeni au o pozitie “indiferenta”  fata de poporul roman, iar noi suntem “bombardati” prin diverse mijloace cu ideea ce am fi inferiori celorlalte natiuni si, intr-o oarecare masura, ni se implementeaza aceasta idee undeva in subconstientul colectiv romanesc. Ideea este total eronata, atat romanii contemporani, cat si alti romani celebrii, au dus la aparitia unor tehnologii, servicii, produse, fara de care lumea nu ar mai fi la fel.

Ca si exercitiu de imaginatie, v-as sugera sa incercati sa va imaginati lumea aceasta fara Romania, fara frontierele depasite cu ajutorul romanilor. Este un exercitiu de imaginatie destul de greu, dar, un exercitiu ce va va deschide ochii si va va arata adevarata fata a Romaniei.

Avand forme de relief foarte variate, Romania poate fi invidiata de multe tari europene ce nu au acest privilegiu. Muntii Carpati, numeroasele podisuri, campiile intinse, lacuri glaciare, delta Dunarii, litoralul romanesc sunt doar cateva dintre atractiile turistice ale Romaniei.

Romanii au adus importante realizari omenirii si au contribuit decisiv la dezvoltarea unor noi idei, tehnologii si chiar produse.

In continuare vom face o lista cu cei mai importanti inventatori romani, inventatori ce au contribuit foarte mult la lumea, asa cum o vedem in ziua de azi.

Ion i. Agarbiceanu (1907 – 1971) a fost un mare fizician roman, fiul celebrului prozator Ion Agarbiceanu. Specialitatea lui era fizica atomica – spectroscopia si s-a remarcat prin faptul ca el a fost cel ce a proiectat primul laser cu gaze din Romania, in anii 1960. Pe langa acestea, el a fost si un important membru al Academiei Romane.

Ana Aslan (1897 – 1988) a fost un important medic roman, avand ca specialitate gerontologia, membru de seama al Academiei Romane din 1978. Ana Aslan a evidentiat importanta procainei in usurarea tulburarilor legate de varsta si a aplicat aceste notiuni, pe scara larga, intr-o clinica de geriatrie numita Gerovital. In colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu, Ana Aslan a inventat si brevetat medicamentul geriatric Aslavital. Acest produs amelioreaza afectiunile ce vin odata cu varstele inaintate, el fiind brevetat si produs la scara industriala in anul 1980. Pe langa aceasta, in 1952 breveteaza vitamina H3, numita si Gerovital, de aici si denumirea clinicii. Acest produs este folosit in peste 30 de tari.

Ion Stefan Basgan (1902-1980) a fost un mare inginer si inventator roman. Domnul Basgan este recunoscut pentru inventia sa, sistemul de forare cu aplicatia sonicitatii si pentru descoperirea efectului Basgan. Sistemele de forare realizate de Basgan au fost brevetate intai in Romania, apoi in Statele Unite ale Americii si au devenit importante echipamente pentru forajul petrolier.

Emil Botez (1914 – 1978) avea specializarea in ingineria electromecanica si a fost un mare inventator roman. El este cel ce a creat teoria lanturilor cinematice si teoria generarii suprafetelor pe baza masinilor-unelte. Aceste teorii si-au gasit aplicabilitatea in numeroase angrenaje, dar si in controlul preciziei masinilor de creat dinti. Brevetele sale sunt pentru masinile de danturat, roti dintate cilindrice si pentru un echipament special de masurare si control al preciziei masinilor de danturat.

Stefan Burilean (1857 – 1951) a fost un inginer roman, inventator si cercetator in domeniul metalurgiei. In anul 1915 el a proiectat si construit un tun anti-aerian numit Burileanu de 57 mm, tragere rapida, cu focos de lunga durata si afetul pentru tunuri de 150 mm. Pe perioada primului razboi mondial el a fost cel care a organizat defensiva antiaeriana a Romaniei.

Justin Capra (nascut in anul 1933)  este un important inventator si inginer roman. La doar 25 de ani, Iustin Capra inventeaza primul rucsac zburator, un dispozitiv pentru zborul individual. Faptul ca nu si-a brevetat aceasta inventie nu ii rezerva dreptul sa stie daca inventia americana de zbor individual ii copiaza sau nu ideile acestui concept. Pe langa acest rucsac zburator, Justin Capra este inventatorul unui micro-autoturism numit “Soleta” ce consuma doar 0.5 l la suta de kilometri. Aceste masini, din pacate, nu au trecut la productia in serie.

Gheorghe Cartianu – Popescu (1907 – 1982) a fost un respectat profesor universitar, cercetator de scara internationala, inventator si membru al Academiei Romane. Fiind specializat in radiocomunicatii, el a realizat primele sisteme romanesti de emisie cu care s-au efectuat primele emisii experimentale pe unde metrice in Romania. A avut multe lucrari de cercetare in domeniul modulatiei de frecventa, principiu folosit mai tarziu la scara mondiala. El a contribuit decisiv si la organizarea si dezvoltarea radiocomunicatiilor romanesti.

Alexandru Ciurcu (1854 – 1922) este un mare publicist si inventator roman. In anul 1881 Alexandru Ciurcu obtine un brevet in Franta pentru posibilitatea zborului cu reactie. Pentru a dovedi acest fapt, Alexandru Ciurcu a construit un motor bazat pe forta de propulsie a unui amestec de gaze intr-o camera de combustie de mici dimensiuni. Acest motor a fost experimentat pe o barca, pe raul Sena si aceasta barca este considerata prima ambarcatiune propulsata de un motor cu reactie.

Sergiu Gh. Condrea (1900 0 1986) a fost un important inginer roman, specialist in telecomunicatii. El si-a desfasurat activitatea in cercetarea benzilor de televiziune, avand un brevet pentru aceste tehnici folosite mai tarziu pe intreg mapamondul. El si-a adus contributia si la analiza si sinteza retelelor si sistemelor utilizate in telefonie, radiofonie si televiziune.

George Constantinescu (1881 – 1965)  a fost un om cu o viziune fara margini, un mare inventator, savant, om de stiinta si inventator roman. El este cel ce a demonstrat faptul ca lichidele sunt fluide compresibile (sonicitatea se bazeaza pe acest lucru). El a fost responsabil pentru crearea unui nou domeniu din cadrul mecanii, numit sonicitate si a inventat motorul sonic, pompa sonica, ciocanul sonic si multe altele. Alte inventii ale lui George Constantinescu, in afara sonicitatii, sunt referitoare la tragerea printre palele elicei, la orice turatie a acesteia, si tot el a inventat si primul schimbator de viteze automat. El este primul om din Romania care foloseste betonul – armat in constructia cladirilor (Cazinoul din Constanta fiind una dintre aceste constructii).

George Cosmovici (1854 – 1920) a fost un mare inventator roman, specializat in inginerie. El a fost initiatorul primului proiect european de cercetare despre dimensiunile focarelor si aparatelor ce ard pacura. El a construit un model original de pulverizator de pacura, pulverizator ce se folosea in focarele locomotivelor. El inventeaza in 1906 cutia de ungere continua pentru rotile vagoanelor. Aceasta retea a fost adoptata atat pe plan national, cat si pe plan european.

Radu Deac (nascut in 1940) este un medic chirurg din Romania. El se bucura de cele peste 10000 de operatii pe cord deschis si cele peste 5000 de operatii pe cord inchis, dar si de 35 de transplanturi de cord. El este primul om ce reuseste sa faca un transplant complet al inimii unui animal. Este un membru important in dezvoltarea tehnicilor cardiace atat pe plan national, cat si pe plan international.

Anastase Dragomir (1896 – 1966) este un inventator romanesc ce si-a brevetat inventia scaunului ejectabil, din domeniul aviatiei, el fiind primul om ce realizeaza un astfel de sistem.

Teodor Dragu (1848 – 1925) este un mare inventator si ingeiner roman, fiind intemeietorul ingineriei mecanice in Romania. El realizeaza numeroase tipuri de locomtive, iar in 1887 introduce un sistem de incalzire cu abur al trenurilor. El a inventat un injector cu pacura pentru focarele cazanelor locomotivelor.

Iosif Constantin Dragan (1917 – 2008)  a fost un mare afacerist roman, stabilit multe decenii in Italia. Acest om a scris foarte multe carti istorice, si a fost pe primul loc in topul celor mai bogati romani in anul 2006 cu o avere de aproximativ 1.5 miliarde de dolari. El a adus o mare contributie la redacatarea istoriei milenare a romanilor avand lucrarii precum “Idealuri si destine”, “ Istoria Romanilor”, “Adevarata Istorie a Romaniei” etc.

Dumitru Brumarescu (1872 – 1937) a avut numeroase inventii curajoase si o viziune rar intalnita. El a expus un aeroplan original, cu decolare verticala pentru care a primit si un brevet. Macheta avionului sau a fost expusa la salonul aeronautic de la Paris in 1910, alaturi de avionul cu reactie al lui Henri Coanda. La sfarsitul anilor 1911, Brumarescu reuseste sa ridice aparatul in aer si sa  zboare pe o distanta de ordinul zecilor de metri. El a inventat si un salvator de pe submarinele scufundate, dar si cuplajul automat pentru vagoane si o sanie – automobil, precursorul snow-mobilului actual.

Dumitru Vasescu (1960 – 1909) a fost un mare inginer si inventator roman, reusint in anul 1880 sa construiasca un automobil pe motor cu aburi.

Lazar Edeleanu (1862 – 1941) a fost unul dintre cei mai mari chimisti romani. El a descoperit si sintetizat amfetamina si a brevetat procesul de rafinare selectiva a particulelor petrolului, pe baza solubilitatii specifice ale diverselor clase de hidrocarburi. Acest proces duce la extragerea selectiva a benzenului, toluenului si xilenului.

Sever Iosif Georgescu (nascuta in martie 1942) este un mare fizician, inventator si cercetator roman. El a activat in pozitia de profesor de fizica si a pregatit 6 elevi olimpici internationali. El a contribuit la conceperea unui nou stil didactic de predare, si a elaborat chiar si cateva carti in acest sens, carti ce au fost aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Gheorghe Volcovinschi (nascut in 1933) este un mare inventator roman, nascut la Viseul de Sus. Inventiile sale au avut impact urias in ceea ce priveste protejarea mediului si utilitatea lor in mediul cotidian. El a realizat numeroase inventii in domeniul valorificarii materiilor prime minerale, in domeniul materialelor de constructii, in domeniul antipoluare si in domeniul agricol. Aceste tehnologii au avut impact urias in ceea ce priveste tehnologiile de productie si selectie a produselor.

Rodrig Goliescu (1882 – 1942) a fost un important inginer roman si un inventator de seama. El este cel ce a creat avioplanul, acest concept folosind motorul doar pentru a se ridica de la sol, apoi el planand cu motorul oprit, precum planoarele din zilele noastre.

Dragomir Hurmuzesc (1865 – 1954) a fost un mare fizician si inventator roman, membru al Academiei Romane si fondatorul electrotehnicii romanesti. El este inventatorul dielectrinei si tot el a construit electroscopul ce ii poarta numele. Dragomir Hurmuzescu infiinteaza primul laborator de electricitate din tara si a fost un cititor al radiofoniei romanesti.

Ioan A. Dimitriu (1987 – 1957) a fost un mare inventator si inginer roman. El a realizat in anul 1915 avionul in doi timpi, cu dublu efect ce dezvolta o putere neta de 60 de cai puterea. El detine brevetul pentru receptorul radio cu baterii, singurul sistem de alimentare al receptoarelor radio. Tot el a inventat si aparatul de directie destinat invatarii conducerii automobilelor.

Ioan I. Pop (nascut in 1946 in Turda) este actualmente profesor universitar, dar si un mare inventator roman, prin contributia lui enorma adusa in domeniul roboticii, actionarii hidraulice si hidrologistorilor si sonicitatii. A inventat multe aplicatii ale sonicitatii mecanice si din anul 2011 a primit titlul “Doctor honorius causa”.

Radu Parvan este un profesor universitar specializat in fizica plasmei si electronica. El si-a adus contributia in domeniul electronicii, avand numeroase proiecte de specialitate in reviste de renume precum C.R. Acad Sci. Paris.

Theodor V. Ionescu (1899 – 1988) a fost un mare fizician si inventator roman, profesor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. El si-a adus contributia in fizica plasmei, fizica ionosferei si a dezvoltat importante aplicatii pe baza de plasma, efecte ionice si mecanisme cuantice.

Elisa Leonida Zamfirescu (1887 – 1973) a fost o inginera si inventatoare importanta din Romania. Dumneaei a adus o contributie deosebita la progresul economiei nationale si la afirmarea stiintei romanesti, prin promovarea stiintei romanesti in strainatate, la importante congrese, simpozioane si prin mijloace de publicitate. Ea si-a dezvoltat preocuparile spre apa potabila, diversele minerale, petrol, gaze, carbuni, bituminide solide, roci de constructie si a semnat peste 85000 de buletine de analiza ce au fost publicate in foarte multe publicatii de pe intreg mapamondul. In paralele Elisa Leonida Zamfirescu a activat ca profesoara de fizica si chimie in Bucuresti.

Augustin Maior (1882 – 1963) a fost un mare fizician, pedagog si inventator roman. El s-a nascut la Reghin si a fost angajat la statia experimentala din Budapesta, unde in 1906 a reusit sa transmita simultan 5 convorbiri pe o linie de telecomunicatii de 15km fiind primul care a pus bazele telefoniei multiple, publicand in anul 1907 intr-o revista germana principiile sale. Odata cu inventia lui, tehnologia telecomunicatiilor a fost revolutionata, iar posibilitatile au devenit tot mai mari.

Ion Paulat (1873 – 1954) a fost un mare inventator roman care a construit primul hidroavion cu fuzelaj din lume. Observand evolutia unui hidroglisor el a considerat ca daca acestuia i s-ar monta aripi acesta ar putea decola si ameriza de pe o suprafata de apa. Lovindu-se de dificultati majore in ceea ce priveste fondurile, el reuseste sa duca la bun sfarsit proiectul primului hidroavion monoplan, cu doua motoare.

Eugen Pavel  este inventatorul dispozitivului de stocare digitala Hyper CD-Rom ce avea o capacitate de 10.000 de GB. In prezent, datorita acestei inventii, tehnologia a ajuns la Hyper Cd-Rom-uri cu o capacitate stocare de 1000 de TB.

Aurel Persu (1890 – 1977) este un inventator roman ce era specializat in ingineria mecanica. El este primul om care a creat automobilul cu profil aerodinamic din lume. Acest automobil era primul de acest fel care avea rotile montate inauntrul profilului aerodinamic. El a obtinut brevete in Germania si franta. Dupa multe experimente de laborator si calcule, el a ajuns la concluzia ca forma ideala a autovehicului este aceea a unei picaturi de apa in cadere, aceasta fiind forma ideala a oricarui autovehicul hidrodinamic. El a realizat automobilul avand coeficienti aerodinamici de 0.22, acest indice fiind greu de realizat si in ziua de azi. Uzinele Ford au intentionat sa cumpere acest autovehicul, insa creatorul lui a refuzat aceasta propunere.

Petrache Poenaru (1799 – 1875) a fost un mare pedagog, inventator, inginer si matematician roman, membru onorific al Academiei Romane si inventator al tocului rezervor in 1827. Tocul rezervor este ceea ce noi numim astazi stilou, Petrache Poenaru fiind primul roman ce a calatorit cu trenul si omul ce construieste primul stilou din lume. El a avut si importante contributii in politica romaneasca, fiind secretar de stat in regimul lui Vladimirescu.

Ioan Pop de Popa (nascut in 1927) a efectuat prima operatie pe cord deschis din Romania, fiind doctor docent, medic cardiolog, specialist in medicina cardio – vasculara. El este detinatorul a numeroase premii, titluri academice si titluri stiintifice, datorita aportului enorm adus medicinei din domeniul cardio – vascular.

Stefan Procopiu (1890 – 1972) a fost un fizician si inventator roman, el fiind cel ce descopera efectul Precopiu de depolarizare a luminii. Acest efect apare la trecerea unui curent electric alternativ printr-un fir feromagnetic.

Anghel Saligny (1854 – 1925) – academician, inginer constructor, ministru si pedagog roman este considerat, la nivel mondial, unul dintre pionierii tehnciii de proectare si constructie a podurilor si silozurilor pe structura metalica, beton armat si unul dintre intemeietorii ingineriei romanesti, asa cum o stim in prezent.  El este cel care a realizat complexul de poduri de la Cernavoda, podurile combinate de la Adjud, primele silozuri din beton armat din lume. Anghel Saligny este o persoana emblematica din istoria Romaniei, o persoana fara de care lumea nu ar mai fi fost la fel in zilele noastre, el punand bazele ingineriei constructiilor si proiectarii de poduri, silozuri si, in general, constructii metalice si pe beton armat.

Vasile Suceveanu este autorul multor lucrari stiintifice pe teme matematice, descoperirile sale fiind folosite si in prezent in matematica moderna, dar si in noile tehnici de calcul ale diverselor aplicatii software.

Florin Teodor Tanasescu (1932) este un inginer eletrotehnic roman, inventator de profesie profesor universitar. El este detinatorul a zeci de carti publicate, sute de articole si comunicari stiintifice si autor sau coautor la zeci de brevete de inventie din domeniul electrotehnicii.

Traian Teodorescu a fost un inginer nascut in Galati. De numele acestuia se leaga inventia primului submarin de conceptie romaneasca. In 1880, acest domn face o solictare guvernului roman pentru construirea unui batel submarin cu fonduri de stat.

Aurel Vlaicu (1882 – 1913) a fost un inginer roman, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale. In anul 1909 el reuseste sa contruiasca un avion ce zboara fara nici un fel de modificare (lucru unic la acea vreme), in 1911 reuseste sa construiasca un al doilea avion cu care castiga 5 premii la mitingul aerian de la Aspern Austria. Fara Aurel Vlaicu, industria aeronautica probabil nu ar mai fi fost in acest stadiu in prezent, cert fiind faptul ca datorita lui, omul a zburat pentru prima data pe o distanta mare. In memoria lui Aurel Vlaicu, aeroportul international din Bucuresti, ii poarta numele azi.

Traian Vuia (1872 – 1950) a fost un inventator roman, pionier al aviatiei mondiale. Pe data de 18 martie, Traian Vuia a executat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decat aerul. In anul 1902, Traian Vuia ajunge la paris, avand in bagaj proiectul pentru un important aeroplan. 4 ani mai tarziu, Traian Vuia reuseste sa se ridice de la sol cu acest automobil – aeroplan si reuseste sa cucereasca admiratia si respectul intregii lumi. Lovindu-se pe parcursul constructiei atat de probleme financiare, cat si de probleme de procedura, Traian Vuia nu da inapoi o secunda, reusind in final sa construiasca primul aparat cu care omul a zburat vreodata. Dupa ce a accelerat pe o distanta de 50 de metri, aparatul se ridica aproximativ 1 metru de la sol, si parcurge aproximativ 12 m. Palele elicei se opresc, iar avionul aterizeaza in siguranta. Aceasta nu este singura inventie a pionierului aviatiei mondiale, Traian Vuia, el brevetand si un generator de abur, in 1925, doua elicoptere in 1918 si 1922. El a fost membru de onoare al Academiei Romane.

In memoria lui, aeroportul international din Timisoara, astazi, ii poarta numele.

Victor Babes este cel ce realizeaza primul tratat de bateriologie din lume.

C.I. Istrate descopera in anul 1899 o noua clasa de coloranti.

Nicolae Teclu descopera in anul  1900 becul ce permitea reglarea curentului electric si gazului.

Emil Racovita, in anul 1904 pune bazele stiintei numita biospeologie.

Nicolae Vasilescu – Karpen este inventatorul celebrei pile Karpen, pila ce produce curent electric, fara intrerupere, de aproape 100 de ani, fiint realizata in anul 1908. El a fost membru al Academiei Romane si este de admirat incercarea lui de a creea primul “perpetuum mobile” din lume. Perpetuum mobile este un obiect ce poate elibera energie, in mod continuu, fara surse exterioare, avand nevoie doar de un impuls de pornire.

Nicolae Paulescu este cel ce descopera insulina, dar pentru faptul ca era foarte preocupat de teoria conspiratiei cu privire la masonerie, premiul Nobel pentru aceasta descoperire este primit de F. Banting si J.R.J. McLeod.

Stefan Odobleja este considerat parintele ciberneticii generalizate, iar Timisoara devine primul oras european iluminat stradal cu energie electrica, in anul 1884.

Constantin Pascu realizeaza in anul 2000, in premiera mondiala, un aparat care purifica aerul: elimina bacteriile, retine praful si fumul de tigare, iar instalarea acestui aparat costa atunci doar 480000 lei.

Nadia Comaneci este prima sportiva din lume care primeste un zece curat la olimpiada de la Montreal. Pe atunci neputand fii scrisa nota zece, arbitrii au realizat nota din doua placute, de 1 si de 0.

Sefa clinicii de neurologie din Cluj Napoca este primul medic din lume care scrie un tratat despre edemul cerebral.

Romania este printre primele locuri in lume in ceea ce priveste exportul de inteligenta, spre exemplu la Microsoft, a doua limba vorbita, dupa engelza fiind Romana. La NASA lucrurile stau la fel, specialistii de prim rang fiind in mare parte romani.

Ion Scripcaru tine pe loc un proiect reprezentat de primul motor ce nu consuma nimic, ce foloseste forta gravitationala, din lipsa fondurilor de stat. Acesta are nevoie de 15000 de dolari pentru a isi realiza proiectul sau, din pacate bani de care nu dispune.

Sandu Popescu este primul om din lume care reuseste teleportarea unei particule, acest efect avand aplicatii in criptografie, transmiterea mesajelor secrete.

Exemple, cu siguranta, sunt mult mai multe decat ceea ce v-am prezentat eu aici, unele fiind chiar ascunse in anonimat, altele fiind in faza de proiect datorita faptului ca statul roman nu are bani sa plateasca costurile realizarii lor sau din diverse alte motive.

Prin cele prezentate mai sus doresc sa subliniez faptul ca ideea pe care o aveti in cap, cum ca suntem “inferiori” altor popoare este una total eronata, poporul roman avand un potential enorm, dovezi stau numeroasele inventii din trecut, din prezent si in curs de desfasurare.

Este gresit sa credem ceea ce spun altii despre noi, este gresit sa nu avem o initiativa de a pune piciorul in prag si de a ne arata adevarata valoare, insa, intr-un timp scurt, sper, din tot sufletul ca vom trece peste aceste “complexe” si vom arata adevaratul potential al natiunii romanesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top