Home / Sfaturi Pentru Guvern / Romania – gradina balneologica a Europei.

Romania – gradina balneologica a Europei.

In prezent pe teritoriul Romaniei se afla in jur de 70 de statiuni balneoclimaterice. Spunem “in jur” pentru ca nu cunoastem exact numarul lor, intrucat unele sunt pe cale de disparitie in timp ce altele au potentialul balneologic neexplorat. Pot fi mai multe decat credem, dar ceea ce stim, este ca sunt pe cale de a deveni tot mai putine. Cele care deja exista sunt fie in paragina, fie sunt locul de joaca exclusiv al localnicilor. Cauza: administrarea defectuoasa a fondurilor locale, diverse interese ale micilor baroni locali si nu in ultimul rand – nepasarea si dezinteresul guvernantilor. Efectele, daca aceasta situatie va continua, vor fi de durata si vor distruge ireversibil un capital turistic unic.  Un alt efect este saracirea locuitorilor din aceste zone, care neputandu-si valorifica  resursele naturale, sunt in plina regresie economica.

Acest tip de turism ar trebui sa fie in plina expansiune in epoca produselor bio si a glorificarii starii de sanatate. Benefice pentru organism si cu o traditie milenara in spate, curele balneoclimaterice sunt modalitati de evaziune ideale pentru toti cei care doresc sa isi petreaca timpul liber imbunatatindu-si starea fizica si psihica. Totusi, in continuare aceste statiuni sunt din ce in ce mai neglijate. Atragem atentia acum asupra lor, si asupra potentialitatilor pe care o administrare inteligenta a acestora le-ar putea manifesta.

Europa este acum un continent cu o medie de varsta foarte ridicata, singura zona geografica care o depaseste in acest sens fiind Japonia. Numarul pensionarilor este in crestere, varsta de pensionare este din ce in ce mai mica, iar rezultatele sunt un numar din ce in ce mai mare de persoane cu foarte mult timp liber la dispozitie si cu capital. Acesti pensionari europeni sunt, in marea lor majoritate, produsele unui sistem social mult mai echilibrat si net superior celui romanesc. Drept urmare, in Europa occidentala a fi pensionar nu inseamna a fi sarac.

Toata aceasta masa de indivizi umani sunt pusi in situatia de a-si ingriji diversele afectiuni sau probleme de sanatate, rezultate ale stress-ului acumulat, cat si ale lipsei de miscare si a diverselor conditii specifice modului de viata urban. In primul rand lor li se adreseaza serviciile pe care poate sa le ofere piata imensa a statiunilor balneoclimaterice romanesti. Capitalul acestui grup este destinat de catre posesorii lui imbunatatirii calitatii vietii, ingrijirilor medicale si odihnei. Toate aceste conditii pot fi indeplinite cu succes in statiunile balneare romanesti, obtinand totodata awareness fata de ceea ce inseamna in realitate Romania.

Putem solicita fonduri europene pentru finantare, sau aduce investitori straini, pentru ca aceste statiuni sunt ale noastre, ele nu pot fi mutate din loc sau cumparate si desfacute in bucati. Zoom-biz Marketing Concept isi are si aici aplicarea. Prin crearea nisei de piata adresate unui anumit grup, in acest caz varsta a treia, urmeaza si alte nise, ca de exemplu vanzarea online de produse balneo cum ar fi namolul de diverse tipuri, sau comercializarea de produse eco specifice zonei in care se afla locatiile balneare respective. Personalizarea serviciilor, in afara celor specifice tratamentului respectiv, ca si peisajele incredibile in care se va desfasura experienta turistica asigura de asemenea si publicitate word-of-mouth.

Ce trebuie inteles si retinut este ca avem posibilitatea de a ne aduce contributia la capitalizarea brandului de tara Romania, investind inteligent si creand parteneriate benefice ambelor parti implicate, pentru a impulsiona turismul romanesc balneologic, integrandu-l in marele circuit turistic balnear mondial. Pentru a realiza asta, trebuie sa nu repetam greselile trecutului si sa invatam impreuna ca orice piata dinamica aduce profituri, si ca orice piata poate fi dinamizata cu inteligenta, si utilizand acest capital care exista si asteapta doar sa fie dezvoltat si adus la nivelul pe care il merita. Acest capital numit Romania.

Detalii despre statiunile balneoclimaterice din Romania – aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top