Home / Sfaturi Pentru Guvern / Parteneriate inteligente.

Parteneriate inteligente.

In prezent, piata locurilor de munca din Romania este statica si inflexibila. An dupa an, tot mai multi tineri se gasesc in situatia de a-si termina studiile fara a avea ulterior posibilitatea de a se manifesta in domeniul de activitate ales. Pasionati si interesati de dezvoltarea profesionala si personala, acesti tineri sfarsesc, daca sunt norocosi, prin a presta la negru munci umilitoare pentru care sunt supracalificati sau parasesc Romania si sfarsesc prin a spala vasele sau a cara gunoaiele Europei, cu un salariu pe care nu l-ar putea avea in tara lor, nici chiar exercitandu-si potentialitatile reale.

parteneriate inteligenteDar toate acestea sunt locuri comune si situatii binecunoscute. Ele sunt prezentate de mass-media si in presa de pretutindeni. Odata la cateva zile, vedem pe micul ecran – aceasta fereastra deschisa spre un univers inchis – diversi indivizi care mimeaza intelepciunea si constienta si care ne vorbesc despre aceasta stare de fapt. Insa ei nu ofera solutii, sau solutiile oferite presupun fonduri europene care sa intre in administrarea lor, ori alte asemenea “strategii” de imbogatire personala. Acesti indivizi privesc Europa si lumea intreaga ca pe o sursa de profit si atat.

Intre timp preturile carburantilor si ale energiei sunt in continua crestere, mancarea de calitate a ajuns un lux iar bolile sociale isi fac din nou aparitia. Suntem bombardati cu constatarile inutile ale acestor comedieni de vodevil care sunt guvernantii nostri. Impozite mari, taxe pe orice, asigurari de sanatate inexistente. Un stat de drept care nu isi incurajeaza cetatenii cu initiativele lor, care actioneaza impotriva intereselor acestora. Un stat mincinos si autodistructiv. Inca odata, nu spunem nimic nou.

Aceasta situatie, daca va continua, nu poate avea decat consecinte negative. Nimeni nu va veni sa ne salveze de noi insine. Din nou trebuie sa ne suflecam manecile si sa ne apucam de treaba. Dar de aceasta data, putem sa alegem sa nu fim singuri.

Trebuie sa incetam sa ne construim autosuficienta, aceasta boala nationala numita in multe feluri, cel mai arogant dintre ele fiind “patriotism”. Trebuie sa intelegem ca democratia este o tiranie a majoritatii, si ca prin urmare suntem impreuna in fata posibilitatilor noastre nelimitate de a a lege. Si trebuie sa alegem inteligent. Aceasta lume la care doar asistam ne poate primi. Trebuie sa ne hotaram daca vrem sa facem parte din prostia nationala, sau din lumea deschisa si dinamica care asteapta sa ne integreze.

Una dintre solutiile reale de deblocare a acestei crize izolationiste romanesti este infiintarea de parteneriate, iar acest concept este valabil pentru marea majoritate a domeniilor de activitate si a niselor de piata. O mare firma occidentala de arhitectura va angaja arhitecti romani, punand astfel bazele unei colaborari care se desfasoara in mediul online, benefica ambelor parti. Un arhitect roman, tributar excelentei scoli de arhitectura romanesti, va lucra repede si bine, si pentru un salariu care va produce satisfactii angajatului si va optimiza costurile pentru compania angajatoare. Un arhitect roman va avea ceva de demonstrat, si astfel el va face totul pentru a se folosi la maximum de sansa oferita. Iar acesta este doar un exemplu.

E foarte simplu. Parteneriate inteligente, fundamentate pe interese comune. Cunoastem in prezent un grup de programatori romani, care impreuna realizeaza un sistem de iluminare stradala pentru un mare oras din Orientul Mijlociu. Cunoastem web-designeri, advertiseri sau marketeri care lucreaza in mediul online pentru mari companii europene si americane. Globalizarea si internetul au facut ca distantele sa dispara. Cand vom intelege ca totul este posibil?

Romania, capital de imagine zero. Este cunoscut faptul ca romanii, oriunde ajung si in orice domeniu profeseaza, sunt cei mai buni. Putem construi brandul de tara in jurul principalului produs pe care Romania il exporta pentru ca il are din plin – inteligenta. Parteneriatele cu companii europene vor aduce din nou la nivelul intelegerii cetateanului mondial ca Romania exista, si ca este tara celor care stiu si inteleg ca schimbarea mentalitatii de turma si disparitia prejudecatilor vor insemna iesirea din inertie si in cele din urma vor garanta un mod de viata constructiv si deschis. Intelegem ca avem un viitor, trebuie doar sa incepem sa il construim. Impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top