Home / Sfaturi Pentru Guvern / Minciuna ca mod de viata.

Minciuna ca mod de viata.

Ce este minciuna? Iata o intrebare la care fiecare crede ca stie raspunsul. Cu toate acestea, traim in fiecare zi intr-o lume fundamentata pe minciuni, construita si alimentata cu neadevaruri, cu jumatati de adevar, cu enunturi false, cu rationamente absurde. Toata aceasta confuzie nu este a unui individ, ea este a unui grup de indivizi, si este produsul direct al strategiilor clasei conducatoare.

Minciuna nu este o descoperire romaneasca, desi ar merita sa fie avand in vedere modul extins si profesional in care este utilizata pe plaiurile mioritice. Insa ea a fost intotdeauna intrebuintata de clasele politice pentru cele mai diverse scopuri, cum ar fi obtinerea si pastrarea puterii. In prezent, in Romania ea este utilizata ca instrument extrem de eficient de control. Multimea indobitocita, inbrobodita cu expresii ditirambice ca “identitate nationala”, “stat de drept” sau alte asemenea clisee, este o multime imblanzita si incolacita in poala calailor ei.

Mass-media, cartile, ziarele, mediul online, toate aceste spatii ale informatiei si imaginii sunt intoxicate cu minciuni. Cei care creaza minciuna colectiva o si traiesc, si astfel ajung sa o promoveze in cel mai eficient mod posibil, prin puterea exemplului. Ei sunt asa-zisii formatori de opinie, personalitati publice de plastic care nu au nimic real sau original in alcatuirea eterogena si incoerenta a personalitatii lor.

Personalitate este un cuvant care vine de la “persona”, masca actorului din teatrul antic, o masca extrem de expresiva spre a putea fi vazuta de toti spectatorii, oricat de departe de scena ar fi ei situati. In psihologie persona este masca sociala pe care individul uman o propune mediului in care evolueaza. Aceste explicatii isi au si ele rostul lor. Incercam sa aratam ca exista un intreg sistem in spatele acestor minciuni, ele au istoria lor si strategiile lor de comunicare. Atat de eficienta sunt aceste strategii incat au realizat un mod de viata fara nici un continut de adevar.

Guvernantii, cei care iau hotarari in numele nostru, au ajuns pe aceasta pozitie de forta mintind, facand promisiuni fara acoperire. Odata ajunsi la putere au inceput sa acumuleze averi si sa se foloseasca de functia detinuta pentru a obtine avantaje pentru ei si pentru cei apropiati lor. Acest mod fraudulos de viata este rezultatul unei strategii foarte bine gandite, pana la nivelul la care a ajuns sistem. Daca toti cei din jurul tau cred aceleasi minciuni, care mai este oare adevarul?

Copiii nostri cresc privind imagini fara nici un sens care imita viata si care glorifica superficialitatea si bogatia, si ajung sa isi doreasca sa fie “vedete”, iar imaginea vedetei nu este a cuiva care a reusit prin propriile forte, nu este o imagine a unei individualitati puternice si care poate sa inspire, ci este un produs de marketing, facut sa vanda si sa se vanda.

Dar cel mai ingrijorator aspect al acestei minciuni colective este indoiala pe care o seamana chiar si in mintile celor mai lucizi dintre noi. Dupa ce spunem “nu e adevarat!”, incepem sa ne gandim “daca nu e adevarat, de ce aud asta, de ce mi se transmite o minciuna”?

Iata motivele. Un individ mintit este influentat in deciziile sale de efectele minciunii pe care a crezut-o. Un grup de indivizi mintiti este un grup usor de manevrat de catre creatorii minciunii. Un sistem social bazat pe promisiuni niciodata indeplinite si pe neadevaruri contine o societate care poate fi sacrificata oricand pe altarul intereselor celor care o controleaza. Iar minciuna este cea mai simpla cale de a rezolva orice problema.

Daca minti un popor ca este constrans la austeritate, ca este un popor de lasi si de hoti, ca este servitorul si gunoierul Europei, ca singurul viitor pe care il are trebuie predat in mainile acelora care il vor asasina si il vor distruge, si daca aceste minciuni sint spuse peste tot si vin din toate directiile, ele vor deveni sistem de referinta. Tara inca eminamente agrara, Romania nu este in pas cu tehnologia moderna, aceea care iti serveste uneori adevarurile cele mai crude. Treptat, oamenii vor ajunge sa vada adevarul pe care voi, conducatorii autopromovati ai Romaniei de astazi, incercati sa il ascundeti.

Maine este o zi care nu vine niciodata. Traim intr-un vesnic “aici” si “acum”. Acesta este si va fi intotdeauna adevarul. De aceea trebuie sa ne ridicam acum si sa intelegem lucrurile asa cum sunt, ca nu suntem nici fricosi, nici umili, ca suntem copiii aceleiasi planete. Trebuie sa acceptam ca schimbarea se va produce numai daca actionam, numai daca ne impotrivim acestei minciuni colective in care locuim, si ca cei care au construit acest univers fals vor fi curand prinsi sub daramaturile lui, si atunci Romania va reveni la conditia ei de tara europeana cu o istorie unica si cu oameni inteligenti si motivati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top