Home / Desteapta-te Romane!! / Cei care au crezut in schimbare / Cateva inventii care au schimbat lumea

Cateva inventii care au schimbat lumea

De-a lungul istoriei, romanii au fost recunoscuti drept inventatori de renume, Romania fiind o tara mentionata de nenumarate ori in presa si in lucrari de specialitate.

Chiar daca trecem printr-o perioada nu tocmai usoara, si politicul si-a pus puternic amprenta  asupra stiintei, cativa romani inteligenti si plini de idei reusesc sa le dea clasa mintilor luminate din lumea intreaga. An de an participam la marea majoritate a saloanelor internationale de inventica, de unde ne intoarcem cu premii si medalii.

 

Cel mai recent succes in domeniu a avut loc la inceputul lunii aprilie 2013 cand firma MB TELECOM a castigat la cel de-al 41 Salon International de Inventii de la Geneva marele premiu, cu lucrarea “Roboscan 2M Aeria”, un sistem de scanare cu raze X a avioanelor, destinat armatei, aeroporturilor, companiilor aeriene si serviciilor vamale, proiectul fiind varianta imbunatatita a sistemului de scanare a autocamioanelor, cu care MB Telecom a luat acelasi premiu in urma cu patru ani.

Aparatul romanesc premiat le permite tuturor celor interesati o radiografie a avioanelor, pentru identificarea eventualelor amenintari de la bordul acestora.

Proiectul, a carui investitie se ridica la peste 8 milioane de euro, a fost finalizat in patru ani de peste 20 de cercetatori in fizica nucleara si electronica industriala, el putand diagnostica intr-un timp relativ scurt si aparatele de zbor ce au fost mitraliate.

Aceeasi firma a reusit sa atraga si  atentia presei, care i-a decernat Premiul International al Presei pentru cel mai revolutionar sistem destinat securizarii bancomatelor, pentru prevenirea furturilor de informatii ce sunt stocate pe cardurile bancare.

 

Internetul – poate fi considerat cu usurinta una dintre marile inventii ale lumii, miliarde de oameni de pe intreg globul apeland zilnic la serviciile sale. Bazele lumii online au fost puse de englezul Tim Berners-Lee, nascut in anul 1955. Inventatorul conceptului World Wide Web a studiat fizica la Queen’s College in Oxford, in anul 1980 el  punand bazele definitiei de hypertext, prin inventarea protocolului HTTP (Hypertext Transfer Protocol) ce sta la baza tuturor transferurilor de date de pe internet. Angajat la CERN ca simplu angajat, Tim Berners-Lee are ideea de a lega un simplu hiper text de protocolul de transmisie, partajand in acelasi timp si domeniile de pe internet.

World Wide Web (www) a luat astfel fiinta, Berners-Lee unificand intre ele programe si utilitati de genul obiectelor grafice, a fonturilor, ori a hiper-textului.

Dupa anul 1990, Lee impreuna cu Robert Cailliau reuseste sa puna la punct Web browser-ul, programul ce ne permite sa rasfoim si sa selectam toate informatiile stocate in mediul online. Au urmat primul site, prima pagina de net, imbunatatirea considerabila a vitezei de transfer a datelor si introducerea internetului in locatii diverse din intreaga lume.

Dezvoltarea internetului a dus in timp la falimentarea unor afaceri, dar si la castiguri fabuloase pentru intreprinzatorii destepti. Au aparut zeci de noi afaceri ce s-au dezvoltat rapid, ele orientandu-se spre vanzarea de bunuri si produse in mediul online (Amazon), dar si spre activitatea de socializare sau cautare universala, de genul Facebook sau Google.

Tim Berners-Lee a fost innobilat in urma cu noua ani de regina Angliei, pentru contributia avuta la dezvoltarea internetului, el fiind dealtfel desemnat de revista TIME ca fiind printre cei mai importanti 100 de oameni al secolului XX.

Telefonul – cel mai popular si la moda mijloc de comunicare in acest moment a revolutionat si el lumea, in acest moment in intreaga lume fiind vandute miliarde de aparate de tot felul, care mai de care mai sofisticate si performante. Alexander Graham Bell este considerat inventatorul telefonului, actiunea sa bazandu-se pe inventiile altor oameni de stiinta. Germanul Johann Philipp Reis a fost primul cercetator caruia i-a venit ideea sa transmita sunetul prin intermediul energiei electrice, el construind chiar si un aparat -„telefonul Reis”. Dupa cativa ani ideea sa este preluata de italianul Antonio Meucci, care a facut o demonstratie a unui aparat mult imbunatatit, inregistrand chiar si o cerere de brevetare pentru el. Alexander Graham Bell, considerat inventatorul de drept al telefonului, a intentionat sa inventeze un telegraf modificat ce avea capacitatea de a transmite mai multe mesaje sau semnale simultan. In timp ce facea experimente, Bell are ideea sa creeze un dispozitiv pentru transmiterea mesajelor prin energie electrica, acesta fiind perfectionat abia in anul 1876.  Si chiar daca a fost decorat si onorat pentru inventia sa, Bell nu a folosit niciodata telefonul, el sustinand deseori ca acesta reprezinta o intruziune in viata sa cotidiana.

 

Antibioticele – medicamentele minune ce au capacitatea de a distruge bacteriile, de a impiedica multiplicarea acestora si de a ajuta sistemul imunitar sa faca fata bolilor, se afla si ele cu siguranta printre cele mai notabile inventii ale lumii. Inca din antichitate oamenii au cautat diferite remedii pentru a face fata multiplelor boli cu care se confruntau, dar abia in anul 1877 Pasteur si Joubert, pe cand injectau animale cu bacterii de tipul Bacillus anthracis, au constatat ca acestea aveau capacitatea de a impiedica dezvoltarea bolilor bacteriene. Cativa ani mai tarziu, romanul Victor Babes reuseste sa demonstreze ca anumite bacterii saprofite pot inhiba dezvoltarea Mycobacterium tuberculosis, agent patogen care cauzeaza tuberculoza. Scotianul Alexander Fleming, de meserie bacteriolog, reuseste in anul 1922 sa izoleze din lacrimi unele proteine antiseptice numite lizozime. Si cu totul intamplator a descoperit in mucegai, celebra penicilina, mama tuturor antibioticelor. Penicilina avea capacitatea de a distruge numai anumite bacterii, ea fiind total inofensiva cu altele si neafectand in nici un fel globulele albe. Descoperirea le-a atras curiozitatea savantilor Ernest Boris Chain si Howard Walter Florey care impreuna cu Fleming, au reusit sa izoleze penicilina, cu care au fost tratati toti soldatii din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cei trei au primit in anul 1945 Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina. Inventia a dus la cresterea sperantei de viata cu peste 15%.

 

Calculatorul – indispensabil in zilele noastre, a fost inventat in anul 1936 de neamtul  Konrad Zuse, aparatul fiind considerat primul calculator electromecanic, programabil binar. Tommy Flowers reuseste si el in anul 1943 sa puna la punct primul calculator electric programabil, ce a fost folosit de englezi in al Doilea Razboi Mondial, pentru decriptarea mesajelor codate de pe front. Primele calculatoate digitale au fost inventate in anul 1937 de profesorul John Vincent Atanasoff si studentul sau, Cliff Berry, in anul 1953 compania IBM lansand pe piata primul modelul de calculator electric numit 701. Aceeasi firma a lansat in 1981 computerul IBM PC, cu un procesor 8088 si 16 KB de memorie ce putea ajunge pana la 256 KB, sistemul de operare folosit fiind MS-DOS.

 

Coca Cola – bautura care bate toate vanzarile in lume si aduce anual profituri uriase in conturile producatorilor, a fost inventata in anul 1886, la Atlanta. John Pemberton, veteran din razboiul civil si farmacist, s-a jucat cu cateva formule in cautarea unui leac pentru durerile de cap, obtinand din intamplare amestecul ce astazi este consumat de miliarde de oameni. Coca Cola s-a vandut in farmacie, cu 5 centi paharul, contabilul farmacistului fiind cel care i-a dat denumirea si si-a notat numele intr-un manuscris. In primul an, vanzarile erau de 10 pahare pe zi, iar dupa un secol compania producatoare produce peste 10 miliarde de galoane de suc. John Pemberton vinde in anul 1891 firma afaceristului Asa Griggs Candler pentru 2300 $, Candler fiind primul presedinte al firmei ce vede adevarata amploare a afacerii. El este cel care a distrubuit gratis cupoane cu noua bautura racoritoare, i-a imbracat pe farmacisti cu halate personalizate cu Coca Cola si si-a atras profituri semnificative. In patru ani Candler construieste mai multe fabrici in Chicago, Dallas si Los Angeles. iar in 1894 Coca Cola se imbuteliaza pentru prima oara, prin sprijinul afaceristului Joseph Biedenham. Coca Cola in sticle nu l-a atras pe Candler, dar peste cinci ani doi avocati, Benjamin F. Thomas si Joseph B. Whitehead, cumpara dreptul de imbuteliere si comercializare al bauturii pentru doar 1 dolar.

 

Pistolul – inventia care ne da mari batai de cap in aceasta epoca a criminalitatii si violentei, a aparut initial ca o arma de cavalerie, gen muscheta. Inventatori s-au gasit destul de repede si astfel clasica arma a inceput sa fie ‘accesorizata’ cu piedica si declansator prin percutie. Si daca initial tragatorul trebuia sa aiba mereu la el un snur aprins (fitilul) pentru a putea aprinde incarcatura de praf de pusca, inventarea mecanismelor cu roata si cremene ii permiteau acestuia sa-si tina arma in toc, pana in momentul in care dorea sa traga.  Greutatea mica a pistolului si eficienta sa in conditii de insecuritate il face o arma indispensabila de protectie. Samuel Colt este inventatorul sistemului inovator ce sta la baza functionarii pistolului, el concepand modelul in vremurile tineretii sale. Colt a avut grija sa obtina brevete pentru ‘revolverul cu percutie’ atat in Marea Britanie, cat si in Franta si SUA, inventia sa purtandu-i numele ‘revolverul Colt’. Pistolul se deosebea de restul modelelor de pe piata prin mecanismul ce rotea cilindrul pentru alinierea  urmatorului locas, in momentul ridicarii cocosului. Impreuna cu Eli Whitney Junior, fiul inventatorului masinii de egrenat bumbacul, Colt reuseste sa produca in fabrica sa din Connnecticut, SUA, un pistol cu piese atent prelucrate si interschimbabile, folosind o linie de asamblare complexa. Pistolul a ajuns repede la mare cautare, vanzarile inregistrate fiind cu mult peste asteptari. Cand in anul 1857 i-a expirat brevetul, Colt le-a lasat cale libera afaceristilor Horace Smith si Daniel B. Wesson, cei doi lansand pe piata un model imbunatatit, preluat de la Rollin White. Noul pistol folosea cartuse de cupru ce se declansau prin lovirea in muchie, acestea reprezentand unitati individuale de tragere. Arma putea fi incarcata in spatele cilindrului, capsa declansatoare fiind eliminata, ceea ce ducea la reducerea semnificativa a timpului destinat reincarcarii. Pistolul automat a aparut in 1890, cam in acelasi timp cu pustile automate

 

Cauciucul – compusul care a revolutionat industria si tehnologia, era cunoscut inca de pe vremea indigenilor americani, in anul 1525 un preot notand intr-un manuscris ca un trib din Mexic obisnuia sa se joace cu mingi din cauciuc. Charles de la Condamine,dupa o vizita in Peru unde l-a intalnit pe inginerul francez Fresnau, face prima mentionare stiintifica despre cauciuc, notand ca aceasta este un produs de condensare a uleiurilor. Cauciucul a fost utilizat pentru prima oara sub forma unei gume de sters, inventatorul acesteia fiind un urmas al exploratorului portughez Magellan. Abia in anul 1820 britanicul Nadier deschide prima fabrica de tesaturi impermeabile si incaltaminte de iarna, dupa ce reuseste sa descopere calitatile si aplicatiile cauciucului in industria accesoriilor. Defecte aparute in conditii de temperaturi scazute sunt eliminate in a doua jumatate a secolului al 19-lea, cand accidental se descopera vulcanizarea cu sulf, operatia de masticare si influentele benzenului asupra cauciucului. Prima minge din cauciuc vulcanizat apare in anul 1842, ea fiind confectionata din cauciucul vulcanizat produs de  Goodyear. Trei ani mai tarziu, pe piata apare anvelopa cu camera interna, dar si banda de rulare texturata.  Urmeaza primele jucarii din cauciuc si primele mingi de tenis si golf. Prima anvelopa de bicicleta a aparut in 1830, in anul 1895 lui Michelin venindu-i ideea sa o adapteze la un automobil, idee care a pus bazele industriei anvelopelor. Astazi, cauciucul este folosit in cele mai variate domenii, de la automobile la incaltaminte, de la constructii la materiale sanitare, industrie ori constructii de masini.

 

Automobilul – indispensabil in zilele noastre, a aparut in 1769, odata cu prima masina cu aburi ce putea transporta la bordul sau cativa oameni. Primele masini dotate cu motoare cu ardere interna s-au lansat pe piata in 1806, iar dupa anul 1900 au fost produse si vehiculele cu motoare electrice. Industria autovehiculelor s-a dezvoltat cu precadere mai ales dupa al doilea razboi mondial, cand s-au produs 500.000 de automobile. Astazi, anual, in lume se produc aproape 100 de milioane de masini. Primul care si-a patentat inventia in automobile a fost inginerul german Karl Benz, el fiind urmat la scurt timp de americanul George Selden. Iar primul motor cu benzina in patru timpi a fost conceput de germanul Nikolaus Otto. Motorul care functioneaza cu  motorina este conceptia lui Rudolf Diesel, in vreme ce motorul ce functioneaza cu pila de combustie cu hidrogen ii apartine germanului Christian Friedrich Schonbein. Maghiarul Anyos Jedllik a inventat motorul electric, deschizand astfel calea spre fabricarea automobilului electric, la care a contribuit si francezul Gaston Plante, inventand bateria cu acid si plumb. Karl Benz este cel care lanseaza prima productie in serie de automobile, in anul 1888, licenta sa fiind repede preluata si in Franta de catre Emile Roger. Un an mai tarziu compania Panhard et Levassor incepe sa se ocupe in exclusivitate de productia in serie de autoturisme, incluzand in productie si motorul in patru timp. Iar dupa doi ani apare pe piata si cunoscuta firma Peugeot, exemplul sau fiind urmat de Louis Renault, care incepe si el sa produca automobile. In SUA piata ajunge sa fie controlata de firma Olds Motor Vehicle Company, cunoscuta ca Oldsmobile (condusa de Ransom E. Olds) si de renumitele Cadillac (fondata din Henry Ford Company), Winton Automobile si Ford Motor Company.

 

ADN-ul – prescurtarea data acidului dezoxiribonucleic, a fost decodificat in anul 1950,  de catre americanul James D. Watson si britanicul Francis Crick. cei doi au reusit sa descifreze pentru prima oara structura dublei spirale, ce sta la baza identitatii fiecarui organism. Cei doi cercetatori au iesit castigatori in competitia cu chimistul american Linus Pauling (laureat al premiului Nobel pentru chimie in anul 1954) ce dispunea la acea vreme de resurse financiare uriase. Un rol esential l-a avut Rosalind Franklin, care a dat publicitatii imagini impecabile reprezentand molecule ‘iluminate’ prin difractia razelor X, aspectul acestora facandu-i pe cei doi cercetatori sa intuiasca structura de dubla elice a ADN-ului. Din cauza iradierii, Franklin a murit de cancer la doar 37 de ani, astfel ca premiul Nobel le-a revenit doar lui James D. Watson si Francis Crick.

 

Chipsuri de cartofi – aflate in topul preferintelor majoritatii, intalnite in toate fast-food-urile si pe toate meridianele globului, au fost descoperite din intamplare, in anul 1853. Americanul George Crum, bucatar la un restaurant din  din Saratoga Springs, statul New York, s-a enervat la culme cand un client i-a refuzat cartofii prajiti, pe motiv ca acestia erau prea grosi. Orgoliosul bucatar i-a taiat clientului niste cartofi extrem de subtiri, care erau si extrem de crocanti si foarte sarati, considerandu-se in acest fel razbunat. Numai ca efectul scontat a fost contrar asteptarilor, clientul fiind mai mult decat multumit de noul preparat primit din partea casei. Restaurantul a introdus in meniul sau noul produs, exemplu fiind preluat si de alte unitati de profil. Productia era in acel moment destul de limitata, din cauza faptului ca toti cartofii erau curatati si taiati manual. Chipsurile s-au vandut in pungi mici, doar in restaurante si mici magazine, pana in anul 1920, cand s-a inventat prima masina de curatat si taiat cartofi. Astazi productia de chipsuri este uriasa, multe firme din intreaga lume inregistrand profituri de milioane de euro din comercializarea acestora.

 

Prima fotografie color – a fost obtinuta de fizicianul James Clerk Maxwell, in anul 1861, iar primul sistem de realizare al fotografiei color a fost creeat abia in anul 1903 de Autochrome Lumiere. Primul aparat de fotografiat a fost o camera obscura in care se putea privi imaginea rasturnata a unui obiect asezat in fata acestuia. Joseph Nicephore Niepce a descoperit ca lumina poate innegri clorura de argint si ca hiposulfitul de sodiu poate fi un excelent fixator, el reusind sa transpuna o imagine pe o placa metalica. Fizicianul a murit subit, inventia sa fiind preluata de Jacques Mande Daguerre. Prima fotografie color a fost realizata prin suprapunerea a trei placute metalice impregnate cu diverse substante destul de sensibile la rosu, verde si albastru.

In anul 1935 apare sistemul Kodakchrome, ce permite realizarea fotografiilor color cu ajutorul emulsiilor tri-cromatice. Iar dupa zece ani, apare si celebrul Polaroid, tehnica fotografiilor realizate instantaneu. La inceputul anilor 1990 Kodak lanseaza pe piata primul SLR digital (D-SLR) (Kodak/Nikon DCS100), inventia revolutionand intreaga lume fotografica.

 

Robotii – indispensabili in zilele noastre, au aparut prima oara in anul 1948, ei fiind construiti de William Grey Walter. Bazati pe un sistem denumit Elmer si Elsie, primii roboti erau de fapt niste triciclete, ce putea merge spre o sursa de lumina, recunoscand eventualele obstacole intalnite in cale. Opt ani mai tarziu apare pe piata primul robot industrial, fabricat de George Devol. Robotii sunt niste sisteme compuse din mai multe elemente mecanice, senzori si sisteme de directionare. In zilele noastre era robotilor a cunoscut noi dimensiuni, acestia fiind controlati si dirijati prin intermediul unui software, care le indica automat multiple functii si operatiuni.  Astazi, pe piata, se intalnesc o gama variata de roboti, in functi de domeniul de utilizare : roboti umanoizi, roboti industriali, roboti de jucarie, roboti exploratori, roboti autonomi mobili sau roboti militari.

 

Insulina – a fost descoperita de savantul si medicul roman Nicolae Paulescu. In anul 1916 el identifica un hormon numit pancreina, ce poate normaliza nivelul glicemiei la diabetici. In numeroasele lucrari publicate, Paulescu, ce studiase medicina la Paris, unde obtinuse si titlul de Doctor, explica pe indelete cum poate fi obtinuta pancreina, care este rolul sau si in ce consta un tratament eficent pentru diabetici. Diabetul era o problema majora pentru toti medicii acelor vremuri, motiv pentru care Paulescu incepe sa se preocupe serios de aceasta problema. Pancreina descoperita de Paulescu este experimentata pe un animal ce suferea de asemenea de diabet, ocazie cu care se constata ca dupa injectarea substantei, nivelul glicemiei devine aproape instantaneu stabil. Razboiul ii stopeaza cercetarile in domeniu, dar medicul continua sa publice numeroase articole si carti referitoare la insulina. Abia in anul 1922 el isi breveteaza inventia la Ministerul Comertului si Industriei, instrumentarul invechit nepermitandu-i sa faca experimente pe oameni. Cam in acelasi timp, in Toronto, Frederick Banting si Charles Best incearca sa extraga insulina, ei reusind in cele din urma acest lucru cu ajutorul savantului Bertram Collip. Impreuna testeaza produsul pe Leonard Thompson, primul om ce a facut o injectie cu insulina. Din pacate, in anul 1923 premiul Nobel este acordat cercetatorilor J.J.R. MacLeod si Banting, pentru extragerea insulinei, meritele lui Paulescu si Collip fiind neglijate. Si chiar daca Paulescu a murit fara sa aiba parte de aprecierea pe care o merita, profesorul Ian Murray de la Colegiul de Medicina din Glasgow demareaza o campanie fara precedent pentru popularizarea meritelor romanului, in anul 1969 comitetul Nobel concluzionand ca cercetarile medicului roman au fost esentiale pentru descoperirea atribuita lui Frederick Banting. Iar Romania, dupa ani de tacere, decide sa-i acorde lui Nicolae Paulescu titlul de membru post-mortem al Academiei Romane in anul 1990.

 

Cuptorul cu microunde – a fost inventat in perioada interbelica, cand doi englezi au reusit sa puna la punct un tub numit magnetron, ce putea genera microunde. Prima oara tubul a fost folosit pentru identificarea avioanelor germane ce zburau deasupra Angliei. Primul cuptor cu microunde, Radarange, apare la mijlocul anilor ’50, el cantarind peste 300 de kilograme si fiind foarte scump. Doar localurile foarte sofisticate isi puteau permite un astfel de aparat, pretul acestuia incepand sa scada usor in timp. Primele cuptoare cu microunde sofisticate si destul de ieftine au fost lansate pe piata de asiatici, in Japonia existand inca din anii 1960 astfel de aparate in peste 20% din locuinte. Compania Whirpool este cea care a modernizat cuptoarele, astfel incat acestea pot rumeni alimentele, prepara dulciuri sau incalzi instant anumite produse. Cuptoarele cu microunde functioneaza pe baza undelor inalte, similiare celor radio. Din pacate radiatiile generate afecteaza alimentele la nivel molecular, emanand niverse elemente toxice daunatoare pentru organismul uman. Studiile au demonstrat ca produsele preparate in cuptoarele cu microunde prezinta cu 80% mai putine valori nutritive, ele dezintegrandu-se si mult mai repede. Mai mult, sunt specialisti care sustin ca riscul imbolnavirii de cancer este de trei ori mai mare la persoanele care consuma periodic alimente preparate la cuptorul cu microunde. Si chiar daca exista multe voci impotriva cuptoarelor cu microunde, inventarea acestora prezinta totusi si cateva avantaje: se eficientizeaza procesul de uscare, se elimina problemele de poluare datorate transferului de energie, moleculele alimentelor absorb selectiv energia, produsii energetici ajung mai repede in interiorul alimentelor, etc.

 

Curentul electric – este cu siguranta o inventie de marca, ce si-a pus amprenta asupra dezvoltarii ulterioare a omenirii. Fenomenul de electrizare a corpurilor a fost observat inca din antichitate, dar abia dupa sute de ani fizicieni ca Ampere, Faraday, Einstein sau Maxwell reusesc sa puna bazele complete ale teoriei electromagnetice. Curentul electric sta la baza iluminatului, a proceselor termice, a aplicatiilor electrochimiei, dar si ale electronicii, inventii fara de care existenta televizorului, radioului, telefonului sau internetului, nu ar fi posibila. Thales din Milet scrie pentru prima oara ca electrizarea se obtine prin simpla frecare a chihlimbarului, fenomenul fiind cunoscut inca din anii 600 i.Hr. Electricitatea este definita pentru prima oara in anul 1088, cand chinezul Shen Kuo reuseste sa descrie in amanunt acul magnetic, utilizat la busola folosita in navigatie. Si primele experimente cu magneti sunt realizate in secolul al XIII-lea, de catre Pierre de Maricourt, care reuseste si sa faca o harta a liniilor campului magnetic. In anul 1602 fizicianul german Otto von Guericke remarca faptul ca intre doua corpuri incarcate electrostatic apar si forte de respingere, el inventand dupa cativa ani de cercetari si primul generator electric. Cativa ani mai tarziu, Rene Descartes este cel care sustine ca magnetismul se datoreaza circulatiei particulelor intre doi poli, realizand si desenul liniilor de camp in jurul unui magnet. In anul 1646 se foloseste pentru prima oara termenul de electricitate (Thomas Browne),  noua ani mai tarziu Robert Boyle observand ca fortele de atractie si respingere dintre sarcinile electrice pot fi propagate si in vid.

 

Televizorul – inventia care a adus culoarea si farmecul in viata noastra, a aparut in Europa. Chimistul Jons Jacob Berzelius remarcase ca toate impulsurile luminoase pot fi transformate in impulsuri electrice, dar nu reuseste sa-si finalizeze cercetarile inainte de moarte. In anul 1863, Giovanni Caselli reuseste sa puna un punct un aparat ce seamana destul de bine cu televizorul de astazi, fiind denumit pantelegraf. Aparatul va fi folosit prima oara in Franta, cu ajutorul lui putandu-se trimite desene sau mesaje simple intre Paris si Lyon. La inceputul anilor 1900, Arthur Korn stabileste prima legatura fototelegrafica intre Berlin si Paris, francezul Eugène Belin reusind sa aduca imbunatatiri serioase pantelegrafului. Germanul Paul Gottlieb Nipkow patenteaza primul televizor electromecanic, iar John Logie Baird reuseste in 1926 sa creeze prima masina ce putea transmite imagini in miscare din capitala Marii Britanii. Inceputurile televiziunii incep cand Baird reuseste sa transmita primele informatii prin linia telefonica de 705 km dintre Londra si Glasgow. Marea Britanie este locul in care a luat nastere prima televiziune, ea numindu-e Baird Television Development Company Ltd. Televiziunea a facut legatura intre Londra si New York, realizand si primul program pentru BBC. Din anii 1950 tot mai multe tari au inceput sa produca televizoare alb-negru, pretul acestora scazand semnificativ. Dupa zece ani pe piata au inceput sa apara si televizoarele color, cu telecomanda, acestea fiind insa foarte scumpe. Prima plasma TV a fost lansata pe piata in anul 1997, ea fiind fabricata de cunoscuta companie Pioneer.

 

Chitara – in forma cunoscuta de noi astazi a aparut in 1850, spaniolul Antonio Torres fiind cel care a lansat pe piata instrumentul special cu o acustica remarcabila si o structura destul de rezistenta. Chitara are un rol esential in aproape toate genurile muzicale, de la folk la flamenco, de la rock la jazz, de la pop la country ori muzica blues. Prima chitara electrica a aparut la finele anului 1920, odota cu inventarea dozelor electromagnetice. Lloyd Loar si Orville Gibson au inventat prima chitara jazz, cu f-uri decupate pe tabla de rezonanta. In 1936 Gibson lanseaza pe piata modelul ES 150, al celebrului chitarist de jazz Charlie Christian, aceasta captand rapid atentia tuturor muzicienilor.

 

Motorul diesel – a aparut in anul 1892, el fiind inventat de inginerul german  Rudolf Diesel. Motorul a fost conceput pentru a utiliza o gama larga de combustibili, implicit praful de carbune. Motorul cu aprindere prin compresie permite detonarea combustibilului doar la temperaturi ridicate, generate de comprimarea amestecului dintre carburanti si apa. Motorul diesel se bazeaza pe principiile motorului Carnot, alimentat cu praf de carbune. In acelasi an John Froelich reuseste sa construiasca un tractor cu motor, ce utilizeaza petrolul drept combustibil, iar dupa doua ani incepe constructia motoarelor pe baza de petrol, cu mai multe sisteme de aprindere.

In anul 1896 inginerul Hornsby incepe sa construiasca tractoare diesel si motoare pentru locomotive, primul automobil pe benzina fiind construit in SUA, in anul 1897 de catre Winton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top