Baile Herculane

baile herculaneBaile Herculane – statiune bailneoclimaterica din judetul Caras-Severin, la 41 km distanta fata de Drobeta-Turnu Severin si la 71 km de Caransebes. Se afla in sud-vestul tarii, pe valea Raului Cerna, fiind marginita la est de Muntii Mehedinti si la vest de Muntii Cernei.

Atestarea statiunii dateaza din 153 d.C consemnata intr-o tabula votiva din bai .Romanii au pus la punct un sistem impresionant prin care au valorificat puterea apelor.

Sapte Izvoare Calde, Izvorul Scorilor contin  ape minerale clorurosodice, bicarbonatate si slab sulfuroase.

Izvoarele Hercule I, Hygeea : ape clorosodice, bicarbonatate, calcice.

Izvoarele Apollo I si II, Hebe, Izvoarele Diana I-IV, Neptun I-IV, Traian si Decebal : ape clorurosodice, bromoiodurate, sulfuroase.

Apele din aceasta statiune se diferentiaza de celelalte prin continutul mare de hidrogen sulfurat care are un uimitor  efect sedativ.

Indicatii terapeutice in:

 • stabilitatea coloidala a sangelui si tesuturilor;
 • rezistenta organismului fata de maladiile infeciioase;
 • afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala dorsal si lombara  insotita sau nu de cervicobrahialgii, lombosciatalgii, artroze,poliatroze);
 • afectiuni reumatismale inflamatorii (spondilita anchilozanta),
 • afectiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendoperiostoze, periartrita scapulo-humerala);
 • afectiuni posttraumatice (redori articulare post­traumatice, stari dupa fracturi, entorse, luxatii);
 • afectiuni neurologice periferice (pareze si paralizii);
 • afectiuni metabolice si de nutritie (forme usoare de diabet, artropatii gutoase, hiperlipemii);
 • afectiuni ale tubului digestiv, dermatologice, cardiovasculare, boli profesionale).

Tratare prin :

 • bai cu ape minerale termale sulfuroase in cazi sau bazine;
 • cura interna cu ape minerale;
 • aerosoli si inhalatii cu ape minerale;
 • electroterapie
 • gimnastica medicala;
 • masaj;
 • sauna;
 • aplicarea pietrelor calde;
 • laserterapie;
 • fototerapie

Posibilitati de cazare : hoteluri de 3 si 2 stele, pensiuni de 4, 3 si 2 stele, vile de 3 si 2 stele, hostel, motel.

Atractii turistice. Se pot vizita: muzeul bailor romane si austriece si basorelieful lui Hercule care dateaza de pe vremea stapanirii romane si este sculptat in piatra. Se organizeaza excursii in parcurile din muntii Semenic si valea Cernei,Cheile Cerne. Pasionatii de arhitectura pot admira ruinele podului construit de Apolodor din Damasc la ordinul lui Traian dar de asemenea si sculpturile lui Constantin Brancusi din orasul Targu Jiu.

Cu toate ca este o statiune promitatoare si in secolele trecute se impunea, acum ,din pacate,Baile Herculane nu mai cunoaste aceiasi era glorioasa. Lasata in paragina sau supusa unor asa zise strategii nerealiste si cu efecte dezastruoase, statiunea este in pragul colapsului, insa se poate redresa daca se fac investitii de viitor, daca exista dorinta de munca si daca oamenii se vor implica cu adevarat. Se pot accesa fonduri europene ce ar face posibila ridicarea si inflorirea ei,readucand-o printre statiunile de top ale Europei.

Sa o comparam, de exemplu, cu statiunea Karlovy Vary . Statiunea romaneasca si cea cehoslovaca sunt considerate a fi identice, dar a noastra a fost dusa spre distrugere din cauza lipsei de interes, iar a lor spre succes. Cehii au stiut ca turismul balnear aduce profit si au investit , la noi statiunea a fost facuta cadou,disparand usor. In timp ce 1,3 milioane de turisti viziteaza Karlovy Vary , la Baile Herculane abia ajung 150.000. Traim un paradox. Ceea ce odata era consemnata ca  “cea mai frumoasa statiune din Europa” si era vizitata de imparatii si printesele Imperiului Habsburgic  acum  are un grad de ocupare de doar  3%.

La ei de ce s-a putut si la noi nu?

Cehii au profitat de oportunitatile aparute,au reinventat, investit si si-au maximizat profitul. Ca urmare a dezvoltarii structurilor de primire a turistilor nevoia de resurse umane in aceasta ramura a turismului a crescut oferind totodata si un numar important de noi locuri de munca. Au creat nise astfel incat pe viitor sa obtina castiguri cat mai mari. Investind in oameni si in zona respectiva nu au pierdut ci din contra.

Ei au realizat ca prin divizibilitate si nu individualitate, succesul poate fi atins si dificultatile pot fi depasite. Cehii au trecut peste  teama de a imparti ceea ce a dus la aparitia unei  afaceri de succes ce contribuie semnificativ la PIB-ul tarii lor.De asemenea, spre deosebire de noi, la ei a primat motivatia si orientarea exclusiva catre client, urmarind ceea ce si noi oputem realiza, adica cladirea unei reputatii solide si de durata, cu alte cuvinte, a unui brand puternic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top