Baile Felix

Baile FelixBaile Felix este o statiune termala  ce se gaseste in  partea de nord-vest a Muntilor Apuseni, in Campia Crisurilor, la poalele dealurilor ce coboara din Muntii Padurea Craiului.Se numara printre statiunile termale cele mai cunoscute din tara. Este localizata intr-o zona deluroasa, la o distanta de 8 km sud de orasul Oradea si 22 km sud-est de Bors (granita cu Ungaria).

Climatul:  veri racoroase, ierni blande, precipitatii moderate.

Flora si fauna: in apele termale ale raului si lacului Peta ce are o temperatura constanta de 30-31grd Celsius se gasesc melcii Melanopsis parreyssi si pestii din grupa Scardinus racovitzae. De asemenea doar aici intalnim o specie rara de nufar – Nymphaea lotus thermalis.

Statiunea este inconjurata de o multime de izvoare termale(20-48 grade C) cu un continut ridicat de sulf, calciu, sodiu. Apele bogate in bicarbonat fiind cunoscute inca de la inceputul mileniului pentru efectele lor benefice.

Tratamentele sunt utile in bolile aparatului locomotor (reumatismeinflamatorii,artroze,afectiuni ortopedice,traumatisme vertebrale,poliartrite),degenerarea sistemului nervos periferic,boli ginecologice.

Statiunea dispune de o gama larga de facilitati pentru procedurile care implica:

 • electroterapie (folosirea curentului electric continuu,curenti de joasa si inalta frecventa,vibratii electro magnetice) pentru artroze, spondiloze,boli cardio-vasculare;
 • hidroterapia care actioneaza in fuctie de factori termici, mecanici sau chimici.Are efecte analgetice,spasmolitice,resorbtive.
 • aerosoli: substante fin dispersate intr-un mediu gazos.Sunt indicati mai ales in bolile pulmonare: traheite,bronsite,supuratii pulmonare,astm dar si in afectiuni ORL: sinuzite, rinofaringite,laringite,amigdalite.
 • masaje care actioneaza asupra pielii ,unde prin efleuraj(netezire) produc efecte sedative sau prin manevre energice (framantare,frictiune) produc efecte excitante locale sau generale;
 • terapia cu ultrasunete si infrasunete cu actiune spasmolitica,fibrolitica.Indicata in bolile sistemului nervos periferic(nevralgii,nevrite,mioze)

Contraindicatii ale folosirii apelor:

 • afectiuni infectioase,
 • afectiuni maligne,
 • afectiuni hematologice (hemofilie),
 • tromboze si tromboflebite acute,
 • cardiopatie ischemica (angina pectorala, infarct miocardic),
 • hipertensiune arteriala cu valori inalte,
 • afectiuni acute ale cailor respiratorii, graviditate, endo­metrioza,
 • incontinenta anala si urinara,
 • psihoze, epilepsie, TBC

 

De asemenea statiunea este un loc de agrement pentru cei care vor putina relaxare,destindere si iesire din monotonia orasului.

Baille Felix dispune de piscina cu valuri artificiale si piscine cu ape termale.

Aflandu-se intr-o zona geografica maiestuoasa,exista de asemenea  si cateva atractii turistice ce nu trebuie omise in voiajul dumneavoastra cum ar fi capela medievala din secolul al XIV-lea din Haieu care a fost construita in stil baroc si are elemente romantice.Bisericile din lemn raman insa de departe a doua tentatie a Bailor Felix.Pentru pasionatii de natura este pus la dispozitie un parc dentrologic care abunda in arbori exotici valorosi.

Fiind o statiune de renume Baile Felix pune la dispozitia turistilor o multitudine de modele de cazare : hoteluri,pensiuni,vile,complexe turistice,apartamente cu regim hotelier.

Analizand situatia momentana a Europei in ceea ce priveste sistemul de sanatate observam ca in Finlanda, de exemplu, exista un procentaj de 52,4 al pacientilor ce au decedat din cauza bolilor sistemului nervos. Multi tineri din tarile nordice europene manifesta probleme ale sistemului locomotor datorita sporturilor de iarna pe care le practica.Trebuie recunoscuta si valorificata cat mai mult tratarea prin recuperare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top